Työntekijät kertovat

Mistä on kyse?

Totuus tulee työntekijöiden suusta. Siksi kokosimme tälle sivulle työntekijöidemme kertomuksia jobiolaisena olemisesta.

Silja Rouru, Pohjanmaa

Silja ehti työskennellä Citymarketissa Jobion kautta puolisen vuotta, kunnes aloitti opiskelun viime syksynä. Kokemuksesta jäi kaikin puolin hyvä maku suuhun, etenkin hakuprosessi ja perehdytys tekivät vaikutuksen. “Tuntui, että haluttiin oikeasti oikea ihminen hommaan. Haastattelu oli kaksivaiheinen ja sen yhteydessä käytiin myös kiertämässä työpaikalla.”

“Ensimmäinen työviikko oli täysivaltaista perehdystystä. Pääsin tekemään lähes kaikkia kaupan hommia ja koko ajan oli joku opastamassa - alkuun ihan kädestä pitäen”, Silja kiittelee.

Silja teki töitä pääosin Citymarketin elintarvikepuolella: maitotuotteista, heviosastoon ja paistopisteeseen. “Töitä oli noin neljästi viikossa, juuri sopivasti. Ehdin samalla lukea pääsykokeisiinkin.”

Nuo pääsykokeet tuottivat myös tulosta, sillä nyt Silja opiskelee kauppatieteitä Tallinnassa. “Matka on sen verran pitkä, että enää en ole voinut keikkoja Vaasassa tehdä“, Silja hymähtää.

Ria Marjamäki, Pohjanmaa

Puolisentoista vuotta sitten Ria laittoi hakemuksen sisään Jobiolle. Hän toivoi etenkin kaupanalan töitä, mutta niitä ei heti ollut tarjolla. “Aloitin rappusiivoojana, mutta kun kaupantöitä tuli tarjolle, Jobiolta kysyttiin kiinnostustani.”

Nyt Ria on työskennellyt Citymarketissa reilusti yli vuoden. “Suurimman osan ajasta olen ollut palvelutiskillä, myymässä lihaa ja kalaa.”

Kun Ria aikanaan haki Jobiolle, hänellä ei ollut mitään käsitystä henkilöstövuokrausyrityksistä. “Olin hyvin avoimin mielin. Kaikki on ollut uutta ja jännää.

Työvuorojen määrä vaihtelee viikoittain, mutta ne on ollut helppo sovittaa yhteen opiskelujen kanssa. “Yleensä töitä on eniten loppuviikosta, mikä sopii minulle hyvin. Opintoja on jäljellä pari vuotta ja ainakin sen ajan työskentelen mielelläni Cittarissa, jos töitä vaan riittää“, Ria tuumaa.

Markus Kuru, Pohjanmaa

Pölyä riittää, mutta se ei Markusta haittaa. Hän on tehnyt Jobion kautta purkutöitä parisen vuotta ja viihtynyt hyvin. Tätä ennen hän teki pari vuotta päinvastaista työtä - siis rakensi taloja. “Opiskelin rakennusalaa ja olin jo silloin rakennustyömaalla kesätöissä Jobion kautta. Valmistumisen ja intin jälkeen tein hetken töitä muualla, mutta niiden loppuessa kysyin Jobiolta, pääsisikö remmiin.”

Ja pääsihän sitä. Nyt Markus on ollut Jobiolla töissä nelisen vuotta täyspäiväisesti. “Joskus ajattelin, että pitäisikö sitä hakeutua suoraan jonkun firman työntekijäksi, mutta ei ole ollut tarvetta. Jobio on hoitanut hommansa niin hyvin”, Markus kiittelee.

Erityisesti työyhteisö saa kiitosta. Apua saa aina, kun sitä tarvitsee. “Pomoilta voi kysyä, mitä vaan ja aina ovat valmiita auttamaan. Työvaatteet ja muut varusteetkin järjestyvät heti. On myös kiva, että lomat saa päättää itse.”

Juuri nyt Markus on siis varsin tyytyväinen tilanteeseensa. Joskus tulevaisuudessa hän saattaa kuitenkin jättää raksahommat. “Opiskelut kiinnostavat tulevaisuudessa, mutta ainakin vielä ne ovat ihan utopiaa.”

Jon Pihlaja, Pirkanmaa

Jon on tehnyt logistiikka-alan töitä Jobion riveissä jo vuodesta 2013 lähtien. “Aloitin aikanaan yhden päivän hommalla, ja siitä se sitten lähti. Suurimman osan ajasta olen tehnyt töitä ihan täysipäiväisesti”, kuorma- ja jakeluautoja työkseen ajava Jon kertoo.

Jon aloitti työt Tampereella, siirtyi muutamaksi vuodeksi Turkuun, kunnes palasi taas Tampereelle. Jobio on pysynyt mukana joka käänteessä. “Aiemmat kokemukseni henkilöstövuokrausfirmoista eivät olleet niin hyviä, mutta Jobiolla kaikki sujuu niin kuin pitää“, Jon kiittelee.

Tällä hetkellä Jon on hyvin tyytyväinen tilanteeseensa, etenkin vuokratyön mahdollistama vapaus viehättää. “Saan tehdä täyttä työviikkoa, mutta samalla vaikuttaa omiin työaikoihini. Esimerkiksi lomat voin päättää ihan vapaasti.”

Joskus tulevaisuudessa ehkä työllistyminen vakituiseen työsuhteeseenkin silti kiinnostaa - lähinnä pankin takia. “Oma talo olisi joskus kiva. Asuntolaina irtoaa yleensä helpommin, jos on vakituinen työsuhde”, Jon pohtii.

Ulla Ahomantila, Pohjanmaa/Seinäjoki

Ulla on tehnyt rakennussiivojaan töitä Jobion kautta reilun vuoden - ja työt ovat maistuneet. “Se on niin kivaa hommaa, etten muusta piittaakaan.”

Töiden alku oli varsin vauhdikas: Ulla aloitti siivoustyöt päivän varoajalla. “Olin laittanut hakemuksen Jobiolle jo paljon aiemmin, mutta mitään ei ensin kuulunut. Sitten tulikin viestiä, että voisinko aloittaa työmaalla jo seuraavana päivänä“, Ulla muistelee.

Vähän aikaa sitten rakennusprojektit valmistuivat ja Ullan työtkin loppuivat - mutta vain hetkeksi. “Vähän meinasi jo kiukuttaa, että nytkö sitä jäi työttömäksi, mutta tänään tulikin soitto, että parin päivän päästä alkaa hommat taas uudella työmaalla”, Ulla iloitsee. “Tämä työttömyys kesti nyt kaksi päivää. Piti tehdä kevätsiivous, mutta se taitaa nyt jäädä“, hän naurahtaa.

Tulevaisuus näyttää siis valoisalta. “Jobiosta haluan kyllä pitää kiinni kaksin käsin - niin hyvin ovat hoitaneet hommansa.”

Janne Salomaa, Pirkanmaa

Viitisen vuotta Jobiolla työskennelleen Jannen työnkuva on varsin monipuolinen: kuljetus- ja muuttoajojen lisäksi Janne on mukana myös erilaisten kiertueiden tuotannossa. “Viimeksi olin Sami Hedbergin jäähallikiertueella ja keväällä kierretään Pate Mustajärven kanssa.“, Janne kertoo.

Epäsäännöllisen kiertue-elämän välissä hän tekee arkisempia ajohommia. “Minulle tällainen tyyli sopii tosi hyvin. Aikanaan tulin Jobiolle, kun kaipasin päivätöitä pelkkien ilta- ja viikonloppuvuorojen sijaan. Olen vähän sellainen jokapaikan höylä“, Janne hymähtää.

Henkilöstövuokrausala on Jannelle monella tapaa tuttu - aikanaan hänellä oli jopa oma alan yritys. “Nämä mahdollistavat vapauden tehdä oman mielen mukaan. Toki sitä joskus miettii, että säännöllinen vakityökin voisi olla kiva - mutta sitten tulee kesä ja kärpäset ja pääsee taas festareille tuotantotöihin. Niitä on kiva tehdä.”

Sampo Laaksonen, Uusimaa

Kolme vuotta sitten Sampo työllistyi Jobion kautta muuttohommiin. ”Alkuun keikkoja oli hieman satunnaisemmin, muutaman kerran viikossa. Työmäärä kuitenkin lisääntyi nopeasti.” Hieman vähäisempikin työtahti tosin sopi Sampolle mainiosti, sillä muun ajan hän saattoi käyttää taiteen tekemiseen. ”Olen sekä kuvataiteilija että mukana erilaisissa bändihommissa.”

Vuonna 2015 Sampo palasi visuaalisen alan opintojensa pariin. Opinnäytetyönsä ohella hän ehti kuitenkin tehdä muuttokeikkoja ja välillä hän työllistyi Jobion kautta myös rakennus- ja kiinteistöalan töihin. Jobiota on kiittäminen myös lähempänä omaa alaa olevasta työpaikasta, jonka hän sai kesän lopulla. ”Jobio löysi minulle töitä kuvankäsittelijänä. Firma kuitenkin halusi minut heti omille listoilleen”, Sampo kertoo. Määräaikainen työ päättyy loppuvuodesta. Sen jälkeen Sampo aikoo panostaa taiteeseen, sillä oma näyttely on vuorossa ensi kesänä. ”Opiskelujen ja taiteen tekemisen takia vuokratyö on ollut minulle todella hyvä juttu. Olen myös tykännyt siihen liittyvästä vapaudesta ja vaihtelusta.”

Atte Lappalainen, Varsinais-Suomi

Atte on tehnyt Jobion kautta töitä kuljetusalalla kolme vuotta. Hän on nauttinut etenkin mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työmäärään ja työaikoihin.

”Ensiksi tein töitä hieman keikkaluontoisemmin, mutta pian ajoin viikossa ihan täydet tunnit.”
Muutaman vuoden täyspainoisen kuljetustyön jälkeen Atte aloitti opiskelut. Työt sai helposti neuvoteltua uuteen elämänrytmiin sopivaksi.
”Nyt ajan kuorma-autoa vain lauantaisin. Se sopii minulle täydellisesti.”

Omien kokemustensa perusteella Atte suositteleekin työskentelyä henkilöstövuokrausyrityksen kautta erilaisissa elämäntilanteissa oleville.
”Jobio on työnantajana todella reilu. Minua on miellyttänyt myös se, että palkat maksetaan joka toinen viikko. Siitä olen tykännyt.”

Sami Lindgren, Pirkanmaa

Sami aloitti työskentelyn Jobiolla vuonna 2010, kun hänet pestattiin Jyväskylään maaliikenteen terminaaliin.

”Pääsin heti yölajittelun lähiesimieheksi, vaikkei minulla ollut esimiestyöstä aiempaa kokemusta. Homma kuitenkin sujui hyvin.”
Samin tavoin kaikki yövuorolaiset tekivät töitä Jobion välittämänä. ”Jobio hoiti rekrytoinnit, mutta töitä tehtiin varsin itsenäisesti. Työvuorotkin sovittiin porukan kesken”, Sami muistelee.

Sami teki yötöitä muutaman vuoron viikossa, päivät hän opiskeli. ”Valmistuin vuonna 2014 ja siinä vaiheessa lähdin hetkeksi muualle muihin hommiin. Kun palasin Jyväskylään, palasin myös terminaaliin – tällä kertaa päivätöihin terminaalivastaavaksi.”

Terminaalivastaavanakin Sami työllistyi ensin Jobion kautta, kunnes firma otti hänet parin vuoden päästä omaksi työntekijäkseen. ”Ei siinä arjessa juuri mikään muuttunut silloinkaan.”

Aleksi Kerola, Pirkanmaa

Viimeiset puolitoista vuotta Jobio on ollut Aleksin elämässä vahvasti mukana, niin töiden kuin opiskeluidenkin puolesta.
”Keväällä 2016 hain kuljetusalan töitä eräästä yrityksestä, mutta he kehottivat kääntymään Jobion puoleen. Sitä kautta sainkin lauantaitöitä kuljetusalalta.”
Pian Aleksi sai Jobion kautta myös muuttohommia arkipäiville ja töitä riitti hyvin kesän ajaksi.

Syksyllä Aleksi palasi opiskelemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun. Sopiva työharjoittelupaikka löytyi kuitenkin läheltä.
”Pääsin Jobion toimistolle henkilöstökonsultiksi kolmeksi kuukaudeksi”, Aleksi kertoo.

Seuraavakin harjoittelupaikka löytyi Jobion avulla. Työharjoitteluiden jälkeen Aleksi lähti useammaksi kuukaudeksi opiskelijavaihtoon Etelä-Koreaan, mutta kesällä Soulista kotiuduttuaan hän sai taas nopeasti työkeikkoja Jobiolta.
”Opiskeluiden ja keikkatöiden yhteensovittaminen on onnistunut tosi hyvin. Aina on voinut itse päättää, milloin ja miten paljon tekee töitä.”

Nyt syksyn tullen edessä oli opinnäytetyö – ja minnekäs muualle Aleksi sitä tekisi kuin Jobiolle.
”Kivastihan tässä on asiat aina loksahdelleet kohdilleen.”

Sakari Suihkonen, Varsinais-Suomi

Toissa vuonna Sakari etsi töitä, joita voisi tehdä insinööriopintojensa ohessa. ”Hain vähän kaikenlaisia töitä, jotka yhtään liippaisivat omaa alaa. Sitten Jobiolta otettiin yhteyttä ja tarjottiin trukkihommia”, Sakari muistelee.

Trukkia hän oli ajanut aiemmin hyvin vähän, mutta ajopeli tuli nopeasti tutuksi ja työt alkoivat sujua. Vuodesta 2015 lähtien hän tehnyt töitä pari vuoroa viikossa. ”Itselleni tämä on sopinut tosi hyvin, kun olen saanut itse päättää niin työmäärät kuin päivätkin. On ollut helppo sovitella ne yhteen opiskelujen kanssa”, Sakari kiittelee.

Nyt trukki saa kuitenkin Sakarin osalta pysyä parkissa, sillä hänellä oli juuri viimeinen työpäivä. ”Valmistun pian ja muutan toiselle paikkakunnalle. Eihän sitä toki tiedä, vaikka sielläkin tulevaisuudessa hakeutuisi keikkahommiin.”

Sampo Harmaala, Uusimaa

Sampo haki Jobiolle viime talvena Helsingin ratapihan lumityöntekijäksi. Talvi oli kuitenkin niin vähäluminen, ettei töitä ollutkaan. Osaavalle miehelle löytyi nopeasti kuitenkin muuta hommaa.

”Jobiolta tarjottiin hommia Valtiokonttorin purkutyömaalla, jonne tarvittiin projektin nokkamiestä. Siellä olen työskennellyt keväästä asti”, Sampo kertoo. ”Jobiolta luvattiin töitä pitemmäksi aikaa, ja se lupaus on pitänyt. Muutenkin Jobio on hoitanut hommat niin kuin on sovittu.”

Työmaalla Sampo vastaa siitä, että homma pyörii ja työ etenee. Hän on päivittäin yhteydessä työnjohtajaan, ja välitän hänelle työmiesten tarpeita. Näiden töiden lisäksi hän tekee vuokratöitä kaupan alalla.
”Minulle tällainen sopii hyvin: saan itse vaikuttaa siihen, miten paljon töitä teen milloinkin. Kun hoitaa työnsä hyvin, ei haittaa, vaikka joskus ei ottaisikaan jotain työkeikkaa vastaan”, Sampo kiittelee.

Janne Lintula, Pirkanmaa

Vuonna 2012 Janne aloitti Jobiolla kuljetusalan töissä. Muutaman vuoden päästä hän sai hetkeksi vakituisen työn, mutta palasi pian taas Jobion listoille. ”Ajoin sekä elintarvikekuljetuksia että muuttoajoa. Minusta on mielenkiintoista ja haastavaa, että työnantajat ja hommat vaihtuvat.” 

Viime syksynä Janne sai Jobion kautta vakituisen paikan kuljetusalan yritykseen, mutta vajaan vuoden jälkeen hän päättikin vaihtaa alaa kokonaan. ”Siirryin vakituiseen työhön rakennushommiin. Jos nämä työt joskus loppuvat, niin varmaan palaan taas Jobiolle – ehkä tällä kertaa rakennuspuolelle”, Janne pohtii.

Nyt on tosin ollut Jannen vuoro työllistää jobiolaisia: kesällä hän hankki rakennustyömaalleen maalarin Jobion kautta. 

Jannella on myös huonoja kokemuksia henkilöstövuokrauksesta, mutta Jobion kanssa ei ole ollut valittamista. ”Palkat tulevat ajallaan, työehtosopimusta noudatetaan ja kaikesta voidaan keskustella. Puolin ja toisin voidaan puhua rehellisesti, ilman että tarvitsee kierrellä ja kaarrella.”

Markus Helenius, Varsinais-Suomi

Markus on tehnyt kirvesmiehen töitä Jobion kautta kolmisen vuotta, alusta asti täyspäiväisesti. Pääasiassa hän työskentelee vanhojen talojen kanssa korjausrakennuskohteissa. ”Vaikka olen tehnyt pitkään töitä saman työnantajan kanssa, koen olevani jobiolainen.”

Firmalla, jossa Markus työskentelee, on vain pari omaa työntekijää, suurin osa on vuokratyöläisiä. ”Ei sitä silti arjessa mitenkään huomaa, onko oma työntekijä vai vuokrattu. Minulle tämänhetkinen tilanne sopii oikein hyvin”, Markus sanoo ja voi hyvin kuvitella jatkavansa Jobiolla vielä pitkään.

Tomi Huikko, Varsinais-Suomi

Tomi teki pienen pätkän töitä Jobion kautta jo helmikuussa, mutta toden teolla ura käynnistyi viime alkusyksystä, kun Tomi sai töitä kuljetusalalta. ”Siitä lähtien olen tehnyt säännöllistä vuorotyötä yhdistelmäajoneuvonkuljettajana logistiikka-alan yrityksen terminaalialueella.”

Tomin vuorotyön sykli on säännöllinen: kolme päivää töitä, viikonloppuvapaat, taas kolme päivää töitä, joiden jälkeen on kuusi päivää vapaata. Vuorot ovat kuitenkin tavallista pidempiä, 12–13 tuntia kerrallaan. ”Rytmi on ihan mukava, kun vapaa-aikaakin jää. Mutta kyllähän se verottaa, kun aamuviideksi menee töihin ja pääsee seitsemän, kahdeksan aikaan illalla.”

Tomi tekee terminaalissa töitä Jobion kautta, mutta arjessa sitä ei huomaa. ”Ei sillä ole väliä, kuka palkan maksaa, kunhan on joku, joka käskee. Työpaikallamme on simppeli hierarkia, joka toimii hyvin.”

Myös Jobioon Tomi on enemmän kuin tyytyväinen. ”Minulla oli ennakkoluuloja henkilöstövuokraukseen liittyen, mutta olen yllättänyt todella positiivisesti: hommat luistavat kuin rasvattu koneisto”, Tomi kehaisee.

Mikael Vanha-aho, Seinäjoki

Mikael aloitti työt Jobion kautta puolisen vuotta sitten, kun sopiva työpaikkailmoitus osui silmiin. ”Opiskelin aikuispuolella uutta alaa metallimestariksi. Näin Jobion hakemuksen cnc-koneistajan hommiin ja sain paikan.”

Syksyn ajan Mikael teki asiakasfirmassa täyttä viikkoa. Kun sopimus Jobion kanssa päättyi nyt tammikuun alussa, Mikael työllistyi suoraan firmaan. Jobio toimi hänelle hyvänä ponnahduslautana vakituiseen työsuhteeseen. ”Yksi iso haave täyttyi, kun sain vakityön. Sitä olen tavoitellut vuodesta 2014 lähtien”, Mikael iloitsee.

Jo ennen Jobiota Mikael oli tehnyt muun muassa varasto- ja ratatöitä muiden henkilöstövuokrausyritysten kautta, joten ala on hänelle tuttu.

”Riippuu elämäntilanteesta, miten henkilöstövuokraus kenellekin sopii. Itsellä meni ehkä hieman liian kauan, mutta esimerkiksi opiskelijoille henkilöstövuokraus sopii hyvin”, Mikael sanoo ja on erittäin tyytyväinen nykytilanteeseensa. ”Aika ihmeitä pitäisi tapahtua, että vaihtaisin tästä pois.”

Evästeet auttavat meitä palvelujemme toimituksessa. Käyttämällä palvelujamme hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn