Työntekijät kertovat

Mistä on kyse?

Totuus tulee työntekijöiden suusta. Siksi kokosimme tälle sivulle työntekijöidemme kertomuksia jobiolaisena olemisesta.

Sampo Laaksonen, Uusimaa

Kolme vuotta sitten Sampo työllistyi Jobion kautta muuttohommiin. ”Alkuun keikkoja oli hieman satunnaisemmin, muutaman kerran viikossa. Työmäärä kuitenkin lisääntyi nopeasti.” Hieman vähäisempikin työtahti tosin sopi Sampolle mainiosti, sillä muun ajan hän saattoi käyttää taiteen tekemiseen. ”Olen sekä kuvataiteilija että mukana erilaisissa bändihommissa.”

Vuonna 2015 Sampo palasi visuaalisen alan opintojensa pariin. Opinnäytetyönsä ohella hän ehti kuitenkin tehdä muuttokeikkoja ja välillä hän työllistyi Jobion kautta myös rakennus- ja kiinteistöalan töihin. Jobiota on kiittäminen myös lähempänä omaa alaa olevasta työpaikasta, jonka hän sai kesän lopulla. ”Jobio löysi minulle töitä kuvankäsittelijänä. Firma kuitenkin halusi minut heti omille listoilleen”, Sampo kertoo. Määräaikainen työ päättyy loppuvuodesta. Sen jälkeen Sampo aikoo panostaa taiteeseen, sillä oma näyttely on vuorossa ensi kesänä. ”Opiskelujen ja taiteen tekemisen takia vuokratyö on ollut minulle todella hyvä juttu. Olen myös tykännyt siihen liittyvästä vapaudesta ja vaihtelusta.”

Atte Lappalainen, Varsinais-Suomi

Atte on tehnyt Jobion kautta töitä kuljetusalalla kolme vuotta. Hän on nauttinut etenkin mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työmäärään ja työaikoihin.

”Ensiksi tein töitä hieman keikkaluontoisemmin, mutta pian ajoin viikossa ihan täydet tunnit.”
Muutaman vuoden täyspainoisen kuljetustyön jälkeen Atte aloitti opiskelut. Työt sai helposti neuvoteltua uuteen elämänrytmiin sopivaksi.
”Nyt ajan kuorma-autoa vain lauantaisin. Se sopii minulle täydellisesti.”

Omien kokemustensa perusteella Atte suositteleekin työskentelyä henkilöstövuokrausyrityksen kautta erilaisissa elämäntilanteissa oleville.
”Jobio on työnantajana todella reilu. Minua on miellyttänyt myös se, että palkat maksetaan joka toinen viikko. Siitä olen tykännyt.”

Sami Lindgren, Pirkanmaa

Sami aloitti työskentelyn Jobiolla vuonna 2010, kun hänet pestattiin Jyväskylään maaliikenteen terminaaliin.

”Pääsin heti yölajittelun lähiesimieheksi, vaikkei minulla ollut esimiestyöstä aiempaa kokemusta. Homma kuitenkin sujui hyvin.”
Samin tavoin kaikki yövuorolaiset tekivät töitä Jobion välittämänä. ”Jobio hoiti rekrytoinnit, mutta töitä tehtiin varsin itsenäisesti. Työvuorotkin sovittiin porukan kesken”, Sami muistelee.

Sami teki yötöitä muutaman vuoron viikossa, päivät hän opiskeli. ”Valmistuin vuonna 2014 ja siinä vaiheessa lähdin hetkeksi muualle muihin hommiin. Kun palasin Jyväskylään, palasin myös terminaaliin – tällä kertaa päivätöihin terminaalivastaavaksi.”

Terminaalivastaavanakin Sami työllistyi ensin Jobion kautta, kunnes firma otti hänet parin vuoden päästä omaksi työntekijäkseen. ”Ei siinä arjessa juuri mikään muuttunut silloinkaan.”

Aleksi Kerola, Pirkanmaa

Viimeiset puolitoista vuotta Jobio on ollut Aleksin elämässä vahvasti mukana, niin töiden kuin opiskeluidenkin puolesta.
”Keväällä 2016 hain kuljetusalan töitä eräästä yrityksestä, mutta he kehottivat kääntymään Jobion puoleen. Sitä kautta sainkin lauantaitöitä kuljetusalalta.”
Pian Aleksi sai Jobion kautta myös muuttohommia arkipäiville ja töitä riitti hyvin kesän ajaksi.

Syksyllä Aleksi palasi opiskelemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun. Sopiva työharjoittelupaikka löytyi kuitenkin läheltä.
”Pääsin Jobion toimistolle henkilöstökonsultiksi kolmeksi kuukaudeksi”, Aleksi kertoo.

Seuraavakin harjoittelupaikka löytyi Jobion avulla. Työharjoitteluiden jälkeen Aleksi lähti useammaksi kuukaudeksi opiskelijavaihtoon Etelä-Koreaan, mutta kesällä Soulista kotiuduttuaan hän sai taas nopeasti työkeikkoja Jobiolta.
”Opiskeluiden ja keikkatöiden yhteensovittaminen on onnistunut tosi hyvin. Aina on voinut itse päättää, milloin ja miten paljon tekee töitä.”

Nyt syksyn tullen edessä oli opinnäytetyö – ja minnekäs muualle Aleksi sitä tekisi kuin Jobiolle.
”Kivastihan tässä on asiat aina loksahdelleet kohdilleen.”

Sakari Suihkonen, Varsinais-Suomi

Toissa vuonna Sakari etsi töitä, joita voisi tehdä insinööriopintojensa ohessa. ”Hain vähän kaikenlaisia töitä, jotka yhtään liippaisivat omaa alaa. Sitten Jobiolta otettiin yhteyttä ja tarjottiin trukkihommia”, Sakari muistelee.

Trukkia hän oli ajanut aiemmin hyvin vähän, mutta ajopeli tuli nopeasti tutuksi ja työt alkoivat sujua. Vuodesta 2015 lähtien hän tehnyt töitä pari vuoroa viikossa. ”Itselleni tämä on sopinut tosi hyvin, kun olen saanut itse päättää niin työmäärät kuin päivätkin. On ollut helppo sovitella ne yhteen opiskelujen kanssa”, Sakari kiittelee.

Nyt trukki saa kuitenkin Sakarin osalta pysyä parkissa, sillä hänellä oli juuri viimeinen työpäivä. ”Valmistun pian ja muutan toiselle paikkakunnalle. Eihän sitä toki tiedä, vaikka sielläkin tulevaisuudessa hakeutuisi keikkahommiin.”

Sampo Harmaala, Uusimaa

Sampo haki Jobiolle viime talvena Helsingin ratapihan lumityöntekijäksi. Talvi oli kuitenkin niin vähäluminen, ettei töitä ollutkaan. Osaavalle miehelle löytyi nopeasti kuitenkin muuta hommaa.

”Jobiolta tarjottiin hommia Valtiokonttorin purkutyömaalla, jonne tarvittiin projektin nokkamiestä. Siellä olen työskennellyt keväästä asti”, Sampo kertoo. ”Jobiolta luvattiin töitä pitemmäksi aikaa, ja se lupaus on pitänyt. Muutenkin Jobio on hoitanut hommat niin kuin on sovittu.”

Työmaalla Sampo vastaa siitä, että homma pyörii ja työ etenee. Hän on päivittäin yhteydessä työnjohtajaan, ja välitän hänelle työmiesten tarpeita. Näiden töiden lisäksi hän tekee vuokratöitä kaupan alalla.
”Minulle tällainen sopii hyvin: saan itse vaikuttaa siihen, miten paljon töitä teen milloinkin. Kun hoitaa työnsä hyvin, ei haittaa, vaikka joskus ei ottaisikaan jotain työkeikkaa vastaan”, Sampo kiittelee.

Janne Lintula, Pirkanmaa

Vuonna 2012 Janne aloitti Jobiolla kuljetusalan töissä. Muutaman vuoden päästä hän sai hetkeksi vakituisen työn, mutta palasi pian taas Jobion listoille. ”Ajoin sekä elintarvikekuljetuksia että muuttoajoa. Minusta on mielenkiintoista ja haastavaa, että työnantajat ja hommat vaihtuvat.” 

Viime syksynä Janne sai Jobion kautta vakituisen paikan kuljetusalan yritykseen, mutta vajaan vuoden jälkeen hän päättikin vaihtaa alaa kokonaan. ”Siirryin vakituiseen työhön rakennushommiin. Jos nämä työt joskus loppuvat, niin varmaan palaan taas Jobiolle – ehkä tällä kertaa rakennuspuolelle”, Janne pohtii.

Nyt on tosin ollut Jannen vuoro työllistää jobiolaisia: kesällä hän hankki rakennustyömaalleen maalarin Jobion kautta. 

Jannella on myös huonoja kokemuksia henkilöstövuokrauksesta, mutta Jobion kanssa ei ole ollut valittamista. ”Palkat tulevat ajallaan, työehtosopimusta noudatetaan ja kaikesta voidaan keskustella. Puolin ja toisin voidaan puhua rehellisesti, ilman että tarvitsee kierrellä ja kaarrella.”

Markus Helenius, Varsinais-Suomi

Markus on tehnyt kirvesmiehen töitä Jobion kautta kolmisen vuotta, alusta asti täyspäiväisesti. Pääasiassa hän työskentelee vanhojen talojen kanssa korjausrakennuskohteissa. ”Vaikka olen tehnyt pitkään töitä saman työnantajan kanssa, koen olevani jobiolainen.”

Firmalla, jossa Markus työskentelee, on vain pari omaa työntekijää, suurin osa on vuokratyöläisiä. ”Ei sitä silti arjessa mitenkään huomaa, onko oma työntekijä vai vuokrattu. Minulle tämänhetkinen tilanne sopii oikein hyvin”, Markus sanoo ja voi hyvin kuvitella jatkavansa Jobiolla vielä pitkään.

Evästeet auttavat meitä palvelujemme toimituksessa. Käyttämällä palvelujamme hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn